Strafzaken kunnen ook een internationaal karakter hebben. U kunt als buitenlander bijvoorbeeld in Nederland worden berecht en uw straf uitzitten in een ander land. Anderzijds kunt u als Nederlander in het buitenland worden berecht en een verzoek indienen om in Nederland uw straf te mogen uitzitten. 

In het internationaal strafrecht kan het gaan om misdrijven die begaan zijn in het buitenland of in Nederland. Zo kan een persoon uit Nederland uitgeleverd worden aan een ander land teneinde berecht te worden voor misdaden in het betreffende land. Vice versa is ook mogelijk.

Daarnaast is het internationale strafrecht ook relevant bij het uitzitten van een straf in Nederland, waarbij een veroordeelde door een buitenlandse rechter is berecht en veroordeeld. Nederlandse onderdanen worden niet overgeleverd voor het uitzitten van een straf.

Bart van Tuinen beschikt over uitgebreide expertise en ervaring op het gebied van het internationaal strafrecht, zoals uitlevering en overlevering door en aan andere landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Bart van Tuinen is lid van de ECBA, de European Criminal Bar Association. Deze organisatie bevordert de samenwerking tussen advocaten in de Europese landen.

Lever geen mensen uit aan Turkije’, BNR 4 augustus 2016